Predgovor za izložbu "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" 2018

Naglasak na artizmu, invenciji i originalnosti.

Sesvetski likovni umjetnici i gosti ove su se godine odazvali u primjerenom i reprezentativnom broju - njih preko trideset pokazuju vitalnost i volju, te se javnosti predstavljaju svaki pojedinačno osebujnim odlikama svoga stila. Ono što me veseli činjenica je da se radi o kvalitetnim djelima koja su prošla žiriranje savjeta Galerije Kurija Muzeja Prigorja, te da autori pokazuju interes za artističke vrijednosti bez kojih bi ostali osiromašeni i vrtili se oko besmislenih stereotipa lišenih osobne inventivnosti.

 

 

Na ovoj skupnoj izložbi zadovoljeni u svi bitni činioci po kojima se prepoznaju autori hvale vrijedni. Nezaobilazno je nekoliko autora čiji umjetnički dosezi i onako nikada do sada nisu bili upitni, a to su: Branko Kelčec, Vinko Fišter, Robert Baća, Milivoj Šegan, Zvjezdana Jembrih, Jure Kokeza, Ivica Fišter i Zoran Galić. Od novih autora posebno me se doimaju djela Sanele Đurinec, Ane Jakić, Rebecce Glavan Glušac i Marije Kokeze, autorica koje rade čisto koncepcijski i na zavidnoj likovno-umjetničkoj razini. Potrebno je takoder istaknuti autore poput Marije Galić, Dijane Nazor, Željka Marića, Ane Jakić Divković, Davida Kelčeca, Vesne Šantak, Zlatka Nežića, Verice Jadanec, Marije Lopac i Vladimira Galine, čija se djela ističu kvalitetom i originalnošću, te ih je potrebno posebno analizirati i vrednovati, što se postiže prigodom samostalnih izložbi. Teško je napraviti procjenu i savršen odabir; kao i za sve što je do danas kroz povijest valorizirano postoji uvijek na kraju zadnja instanca, a to je Sud sudova. No, prosuđujemo li u najboljoj namjeri, temelj nam je zdrav i istinski. Prosudba o nekom djelu zahtjeva pogled koji obuhvaća širok pregled trenutnog stanja, genezu najviših postignuća kroz povijest, a iznad svega procjenu na koji će način izbor djela utjecati na razvoj u budućnosti, to jest, kakvi se ispravni učinci mogu postići.

Robert Baća - Seaside Chapel

Sesvetski likovni umjetnici i gosti proživljavaju svoju katarzu - izmjenjuju se državna uređenja, dolazi do generacijskih smjena, no s izložbenom djelatnošću dugom nekoliko desetljeća, koja je Sesvete uključila u značajne kulturne tokove na likovno-umjetničkoj sceni, ostajemo puno bogatiji. Mi sada posjedujemo pregled autora i djela, što nam omogućuje bolji odabir, ali i primjere formiranja nekih novih vrijednosti koje mogu pridonijeti našoj sredini. Svake godine prisutna su nova osvježenja i iznenadenja, neki novi gosti koji drugačijim načinom poboljšavaju dojam i kvalitetu. Potrebno je težiti originalnosti, invenciji, kao i artizmu, jer se time postiže umjetnička kvaliteta likovnog djela.

U početku djelovanja grupe druženja su bila češća, način komunikacije jednostavniji, ali uspješniji u realiziranju izložbi. Stoga smatram da je potrebno nanovo pojednostaviti sustav, pogotovo njegovu ovisnost o tehnologiji. Potrebno je uspostavili zdraviji odnos s prirodom. Takav nam slijed omogućuje povratak našoj biti čime bi ponovno zavladala ljubav, harmonija zadovoljstvo. Oni koji kreacionistički promatraju poredak života i postojanja uviđaju da se ne valja previše udaljavati od svog izvora, a to je Stvoritelj. Jer se na taj način vraćamo sigurnosti, kreaciji i ljubavi, a to nas tvori i sačinjava, te djela autora odišu smirenošću i harmonijom. Izbor je slobodan, a slobodnu volju autora ne smije se dovoditi u pitanje, no diskusija o bilo kojoj temi, ako je dobronamjerna i ispravna, dobrodošla je.

 

Tomislav Dilber

kustos Muzeja Prigorja


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published